cağ kebabı

Cağ Kebabı
 Erzurum’a özgü olan cağ kebabı, diğer bütün kebap çeşitlerinden farklı bir tat sunar damaklara. Erzurum ve çevresinde cağ adı verilen şişler ile servis yapıldığı için bu adı alan Cağ Kebabının, bir gün önceden özenle hazırlanan terbiyeli kuzu eti, odun ateşinde pişirilerek sofralara ulaştırılır. Etin sinirlerden ve zararlı yağlardan ayıklandıktan sonra şişe takılarak pişirilmesi sonrasında, damaklardan eksilmeyen bir tat ortaya çıkar. Cağ kebabını diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği, kuzu etinden yapılmış olması ve yatık bir şekilde pişirilerek servis yapılmasıdır. Kuzunun sadece belirli bölgelerinin seçilmesi ve terbiyesinde kullanılan birbirinden özgün malzemelerin birleşmesi sonucu, ağızlarda lokum gibi eriyen cağ kebabı oluşur.
 
 

Malzemeler:

1 kuzu budu (yağsız ve sinirsiz)
1 adet kuru soğan 
Tuz, karabiber
 
Hazırlanışı: Yağı ve siniri ayıklanmış kuzu budundan parmak kalınlığında yapraklar kesilir. Tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğan karıştırılır ve etler hazırlanan bu terbiyenin içinde bir gün bekletilir. Terbiyelenen yaprak halindeki etler şişe takılır ve yatay haldeyken ateşte çevire çevire kızartılır. Pişen kısımlardan dönerde olduğu gibi ince bir tabaka şeklinde parçalar kesilir ve Cağ kebabına mahsus küçük şişlere takılarak lavaş ekmeğinin üzerinde servis edilir. Ateşte pişmiş biber, domates ve kuru soğan ile süslenir.

                                                                                                 afiyetle yenir